29 Jun 2009

Συναυλία Ρουβά στο Καλιμάρμαρο για το Περιβάλλον

Την αμέριστη συμπαραστασή της στην πρωτοβουλία του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας (ΕΣΥΝ) να διοργανώσει μεγάλη συναυλία για το περιβάλλον με το Σάκη Ρουβά, στο Καλιμάρμαρο, μεθαύριο, Τετάρτη, στις 8 το βράδυ, εξέφρασε η πρεσβευτής καλής θέλησης της ΟΥΝΕΣΚΟ και πρόεδρος του Συλλόγου για το Παιδί «Ελπίδα», Μαριάννα Βαρδινογιάννη, τονίζοντας ότι βρίσκεται στο πλευρό της νεολαίας, όταν πρόκειται για την ευαισθητοποίησή της σε ανθρωπιστικά θέματα.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, το μεσημέρι, η κ. Βαρδινογιάννη δήλωσε ότι δέχθηκε με πολλή χαρά την πρόσκληση να συμβάλει «σε μια τόσο σημαντική εκδήλωση για το περιβάλλον, που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για όλους μας σε ολόκληρο τον πλανήτη».

«Μας ενώνει η αγωνία για την εξέλιξη του περιβάλλοντος στο μέλλον, γιατί τα πρώτα θύματα της καταστροφής του είναι τα παιδιά και μάλιστα εκείνα, που είναι πιο ευάλωτα, επειδή έχουν προβλήματα υγείας», σημείωσε.

Η κ. Βαρδινογιάννη εξήρε τη συμμετοχή του Σάκη Ρουβά - ο οποίος ανέλαβε το συμβολικό ρόλο του «αγγελιοφόρου» της Ελπίδας - που βοηθά «να μεταδοθούν ευκολότερα στους νέους τα κοινωνικά μηνύματα από κάποιον, που μιλάει στη δική τους γλώσσα».

«Έχει γίνει ήδη μια καλή αρχή στην Ελλάδα, όσον αφορά την κινητοποίηση για το περιβάλλον», τόνισε η κ. Βαρδινογιάννη, αναπτύσσοντας τη Διακήρυξη της Αθήνας, τα συμπεράσματα, δηλαδή, της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την 3η Ιουνίου με τη συμμετοχή εμπειρογνωμονων στον τομέα της κλιματικής αλλαγής από διάφορες χώρες, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών κ.λπ.

Στη συνάντηση της Αθήνας μετείχαν, μεταξύ άλλων, ο γενικός διευθυντής της ΟΥΝΕΣΚΟ, Κοχίρο Ματσούρα, ο νομπελίστας και πρόεδρος της διακυβερνητικής επιτροπής για την κλιματική αλλαγή, Ραζέντα Πασάουρι, η κ. Βαρδινογιάννη, ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Οζοντος, ακαδημαϊκός, Χρ. Ζερεφός, και ο Έλληνας επίτροπος αρμόδιος για το περιβάλλον, Στ. Δήμας. Την πρωτοβουλία υποστήριξαν θερμά ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, ο πρόεδρος της Βουλής, Δ. Σιούφας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ. Παπανδρέου, υπουργοί, ο δήμαρχος Αθηναίων, Ν. Κακλαμάνης, και στελέχη της αντιπολίτευσης με ειδίκευση στο περιβάλλον.

«Η Διακήρυξη της Αθήνας στοχεύει στο να δώσει έμφαση στην ανάγκη για επείγουσα μείωση της κλιματικής αλλαγής και για δράση για την προσαρμογή σε αυτήν. Σε αυτό το πλαίσιο, η Διακήρυξη, την οποία υπέγραψε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΣΥΝ, Γ. Στασινός, θέτει το θέμα κοινών ευκαιριών και περιορισμών, καθώς επίσης και τις προκλήσεις για τις μελλοντικές γενεές λαμβάνοντας υπόψη τη μειωμένη ανθετικότητα του πιο ευάλωτου και φτωχότερου πληθυσμού. Η Διακήρυξη αποτελεί κάλεσμα για ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας σε αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε η κ. Βαρδινογιάννη και παράλληλα, αναφέρθηκε στο επόμενο ραντεβού για το περιβάλλον, στη Γενεύη, το Σεπτέμβριο, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Φόρουμ (Global Umanitarium Forum) με επικεφαλής τον Γουόλτερ Φους και συμμετέχοντα τον πρ. γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

«Είμαι πολύ υπερήφανος γι αυτή τη συναυλία», είπε ο Σάκης Ρουβάς. «Το περιβάλλον είμαστε εμείς. Είναι το σώμα μας, είναι το σπίτι μας. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε τις πλάτες στα προβλήματα. Η ζωή των παιδιών, όπως υπογραμμίζει με το έργο της και η κ. Βαρδινογιάννη, εξαρτάται από εμάς. Πρέπει να ενώσουμε τις φωνές για να ακουστούν».

Ο Σάκης Ρουβάς μίλησε και για το χώρο που διατέθηκε για τη συναυλία, το Καλιμάρμαρο, τονίζοντας ότι «ο συμβολισμός του ανταποκρίνεται στο μεγάλο σκοπό της συναυλίας».

Μιλώντας για το ΕΣΥΝ, ο πρόεδρός του, Γ. Στασινός, σημείωσε ότι είναι ο φορέας που εκπροσωπεί 59 οργανώσεις νέων στην Ελλάδα με άμεση συνεργασία με τα Τοπικά Συμβούλια Νέων, με διασυνδέσεις στον ΟΗΕ, την ΟΥΝΕΣΚΟ και τα διεθνή φόρα. Ουσιαστικά, πρόκειται για 200.000 περίπου νέους, που ασχολούνται κυρίως με κοινωνικά ζητήματα και ιδιαίτερα με το περιβάλλον.

Ο κ.Στασινός αναφέρθηκε επίσης στην καμπάνια, που έχει ήδη πραγματοποιήσει το ΕΣΥΝ στην επαρχία, με πρώτο στόχο τη μείωση της σπατάλης του νερού και την ανακύκλωση.

«Σε αυτή την πρωτοβουλία, που κορυφώνεται με τη συναυλία του Σάκη Ρουβά, είχαμε αρωγούς όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, αλλά και την κ. Βαρδινογιάννη. Εύχομαι, η καλή αυτή αρχή να έχει τη συνέχεια, που όλοι προσδοκούμε», τόνισε.



ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

No comments:

Post a Comment