10 May 2009

This is our night flight...

Ευτυχώς για τους ξενοδόχους της Μόσχας, τους απανταχού μπουκμέικερ, τα στελέχη των ευρωπαϊκών ραδιοτηλεοράσεων και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που βλέπει σε αυτήν τη διοργάνωση μια ευκαιρία για να ρετουσάρει το ίματζ της υπερδύναμης, η Eurovision είναι ένα κορυφαίο τηλεοπτικό γεγονός, που κρατά την αίγλη ενός live και τα συστατικά του «μεγαλύτερου τάλεντ σόου» παγκοσμίως, όπως τη χαρακτηρίζουν οι Αμερικάνοι.

Μέχρι τη στιγμή του πανευρωπαϊκού ραντεβού 100 εκατομμυρίων τηλεθεατών το επόμενο Σάββατο μεσολαβεί μία εβδομάδα γεμάτη πρόβες, προγνωστικά, δύο ημιτελικούς και πολλά εγχώρια τηλεοπτικά πάνελ euro-ειδημόνων, που -ως είθισται- θα ψειρίσουν το κάθε στραβοπάτημα του Σάκη, κάθε ανθυποδήλωση των αδελφών Μαγγίρα αλλά και την τελική ψήφο της Ευρώπης. Η επίσημη αυλαία υψώνεται την Τρίτη, ημέρα διεξαγωγής του 1ου ημιτελικού. Η Μόσχα υποδέχεται σχεδόν 20.000 επισκέπτες και βάζει το μισό ρωσικό... στρατό να τους φυλάει. Συνολικά περίπου 8.500 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και της αστυνομίας έχουν επιστρατευτεί για να διασφαλιστεί η τάξη. Ηδη από την περασμένη εβδομάδα άρχισαν να καταφθάνουν από κάθε γωνιά της Ευρώπης τα συνολικά 1.500 μέλη των εθνικών αποστολών.

Το πρώτο απρόοπτο έγινε στα ρωσικά σύνορα, όπου οι Αρχές μπλόκαραν την είσοδο και επέβαλαν προσωρινή κράτηση στο Λετονό υποψήφιο Ινταρς Μπουσούλις, που ταξίδευε με τρένο από τη Ρίγα προς τη Μόσχα. Ενα μπέρδεμα με τα ταξιδιωτικά του έγγραφα και ένα τηλεφώνημα στους υπεύθυνους του διαγωνισμού αργότερα, ο Λετονός αφέθηκε ελεύθερος να συνεχίσει το ταξίδι του με… ταξί. Φτάνοντας στη Μόσχα, διαπίστωσε πως οι Ρώσοι έχουν μια ιδιαίτερη αγάπη σε αυτό το διαγωνισμό: την Αγγλίδα υποψήφια Τζέιντ. Οχι μόνο το CD της δίνεται δωρεάν μαζί με το τελευταίο τεύχος της ρωσικής έκδοσης του περιοδικού «OK!», αλλά και το MTV Ρωσίας βγάζει σποτάκι που λέει: «Υποστηρίξετε τη Ρωσία, αλλά ψηφίστε την Αγγλία». Πίσω από τον ξαφνικό έρωτα δεν κρύβεται καμία υπόγεια συμφωνία για το φυσικό αέριο, αλλά το προσωπικό γούστο του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δήλωσε από το Νοέμβριο, όταν ο συνθέτης του τραγουδιού της Αγγλίας Αντριου Λόιντ Γουέμπερ τον επισκέφθηκε στην εξοχική του κατοικία, ότι το 12άρι τούς ανήκει.

Επειτα από πολύμηνες προετοιμασίες και πρόμο τουρ, το κυνήγι των 12 points φτάνει στο τέλος του για τις 41 χώρες που συμμετέχουν. Ποιος θα κάνει τη μεγαλύτερη συγκομιδή; Οι μπουκμέικερ χρίζουν πρώτο φαβορί τη Νορβηγία, δεύτερη την Ελλάδα μαζί με την Τουρκία, ενώ οι φαν του διαγωνισμού (σε 32 επίσημες ιντερνετικές ψηφοφορίες) το ρίχνουν μονοκούκι στη Νορβηγία, αφήνοντας όλους τους άλλους πολύ πίσω. Στη Eurovision τον τελευταίο λόγο τον έχει ακόμα ο τηλεοπτικός λαός. Κατά 50%. Γιατί στον τελικό το υπόλοιπο 50% θα προκύψει από τις κριτικές επιτροπές, που επιστρέφουν φέτος στο διαγωνισμό, κατόπιν πιέσεων των Big Four (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία). Ο φετινός νικητής δεν αρκεί να πείσει την πιτσιρικαρία, που έβγαλε το 2006 τα… τέρατα. Πρέπει να έχει και το κοκαλάκι της νυχτερίδας. Δηλαδή να μαγέψει κοινό και κριτικούς.

Φωτιές, καρτούν, γρανάζια και… στριπτίζ
Στη σκηνή του Ολιμπίσκι Αρενα παράλληλα, οι πρόβες συνεχίζονται αδιάκοπα. Ο Σάκης Ρουβάς -όπως λένε οι πληροφορίες- ετοιμάζεται να ντυθεί με λευκό σύνολο. Η Χαντισέ, που εμφανίστηκε στις πρόβες με φόρμα, δηλώνει πως θα ανέβει στη σκηνή με φόρεμα που θα αφήσει στόματα ανοικτά, ενώ η Σβετλάνα από την Ουκρανία τραγουδά μπροστά από υπερμεγέθη γρανάζια της δικής της «Hell machine». Σε φαβορί αναδεικνύεται τις τελευταίες μέρες και η μελωδική βαλκανική μπαλάντα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Με φωτιές -παραλίγο να κάψουν τα μαλλιά τους στις πρόβες- βγαίνει στη σκηνή το ντουέτο του φαβορί Αζερμπαϊτζάν Αράς και Αϊζέλ με το τραγούδι «Always». Το Βέλγιο πρωτοτυπεί βάζοντας τον αλά Ελβις τραγουδιστή να «μοιράζεται» τη σκηνή με ένα καρτούν Copycat, ενώ με κόμικς στο background και με στολή τύπου Superman βγαίνει στη σκηνή ο Τσέχος των Gipsy.cz.

Οι Γερμανοί Alex swings Oscar sings έχουν μία καλύτερη ιδέα. Να συνδυάσουν το τζαζ-σουίνγκ τραγούδι τους με το απόλυτο πιν-απ girl και πρώην σύζυγο του Μάριλιν Μάνσον Ντίτα Φον Τιζ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 36χρονη διάσημη στρίπερ θα είναι το κερασάκι στην τούρτα των Γερμανών, καθώς θα ανέβει στη σκηνή για μια εμφάνιση μπουρλέσκ. Σύμφωνα με την «Bild», η Αμερικανίδα δήλωσε πως είναι τιμή της να εμφανιστεί στη σκηνή της Μόσχας και πως ελπίζει να βοηθήσει τη Γερμανία να κερδίσει. Και οι Γερμανοί το ίδιο ελπίζουν.

Την ίδια στιγμή, μετά τη χθεσινή πρόβα, ο Σάκης Ρουβάς, που θα διαγωνιστεί στο β’ ημιτελικό της Πέμπτης, για να διεκδικήσει το εισιτήριο για τον τελικό, έχει το βλέμμα στραμμένο στο τρίλεπτο της νίκης, όπως του αρέσει να το λέει. Στοχεύει στην τελειοποίηση και την αυτοματοποίηση των κινήσεων, κάνοντας παράλληλα το σταυρό του να μην πέσει η παροχή του ρεύματος -όπως έγινε στην πρώτη του πρόβα-, ώστε να πάρει μπρος ο ογκώδης μηχανισμός, που αποτελεί το clue της σκηνικής του παρουσίασης. Ο Νορβηγός Αλεξάντερ Ρίμπακ στο μεταξύ -που διαγωνίζεται επίσης την Πέμπτη- συνεχίζει το βιολί του. Ερμηνεύει το ομολογουμένως πολύ ιδιαίτερο τραγούδι του «Fairytale» φορώντας γιλέκο και λευκό πουκάμισο, ενώ συνοδεύεται από τρεις χορευτές και δύο κοπέλες στα φωνητικά, με φόντο ολοφώτιστα αερόστατα που ανεβαίνουν στον ουρανό. Θα βγουν αλήθεια τα… παραμύθια; Ή θα ζήσει αυτός καλά και ο Σάκης καλύτερα;


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

No comments:

Post a Comment