15 May 2009

Σάκης Ρουβάς - Το στοίχημα του απόλυτου ποπ σταρ

Η θέση που θα καταλάβει στον αυριανό τελικό της Γιουροβίζιον θα καθορίσει και το ύψος όπου θα μπει ο πήχυς για την επόμενη ημέρα της καριέρας του.

Ο Σάκης Ρουβάς εκπροσωπεί την Ελλάδα στη Γιουροβίζιον για δεύτερη φορά αύριο. Μετά το «Shake it», που τον έφερε το 2004 στην τρίτη θέση, αυτή τη φορά βάζει στοίχημα με τον εαυτό του για την πρωτιά. Η επανεμφάνισή του στο διεθνή διαγωνισμό, που προφανώς θα είναι και η τελευταία, τον βρίσκει ούτως ή άλλως σε ένα μεταβατικό σημείο της καριέρας του. Και μαζί του στην ίδια φάση βρίσκεται μια ολόκληρη γενιά, την οποία εκπροσώπησε σε… ποπ επίπεδο εδώ και περίπου είκοσι χρόνια. Αν καταφέρει να κερδίσει, θα γυρίσει σελίδα στη μουσική του πορεία και θα χτυπήσει πιθανά το όνειρο μιας διεθνούς καριέρας. Αν χάσει, με την έννοια ότι δεν θα καταλάβει την πρώτη θέση, τότε θα κάνει τον απολογισμό του και θα σχεδιάσει τη μετεξέλιξή του στο νέο Ρουβά. Στο κατώφλι των 40 του χρόνων, ο Σάκης ενσαρκώνει με τον καλύτερο τρόπο το πρότυπο της Γιουροβίζιον. Ομως και για εκείνον θα χτυπήσει κάποια στιγμή το ρολόι του χρόνου. Οι γραμμωμένοι κοιλιακοί, τα υψηλά άλματα επί σκηνής και η χορευτική δεινότητα έχουν ημερομηνία λήξεως.

Ομως αυτή τη στιγμή ο Sakis είναι ο μοναδικός Ελληνας καλλιτέχνης που εκπροσωπεί τη χώρα μας χωρίς να τον ακολουθεί η γνωστή γκρίνια που έχει συνοδεύσει τους συναδέλφους του που προηγήθηκαν. Κι αυτό διότι ο Σάκης καταφέρνει να γίνεται καλλιτέχνης κοινής αποδοχής στο είδος του, ακόμα και από το κοινό που δεν ακούει τη μουσική που εκπροσωπεί.

Οσο για τη σχέση του ελληνικού κοινού με το διεθνή διαγωνισμό, μπορεί να μην υπόκειται στην υστερία που είχε καταλάβει το πανελλήνιο πριν από τέσσερα χρόνια με τη νίκη της Ελενας Παπαρίζου με το «Number One», όμως εξακολουθεί να είναι θερμή. Η Γιουροβίζιον αποτελεί νούμερο ένα τηλεοπτικό και όχι μουσικό γεγονός, που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της αυριανής βραδιάς, με τους Ελληνες να ετοιμάζουν «βραδιές Γιουροβίζιον» με delivery, μπίρες και όλα τα σχετικά. Ωστόσο και για τη Γιουροβίζιον θα χτυπήσει όπου να ‘ναι το καμπανάκι. Αλλωστε στα 50 και πλέον χρόνια του διαγωνισμού η σχέση του ελληνικού κοινού με αυτόν έχει περάσει από την πλήρη αδιαφορία στην απόλυτη υστερία. Αν νικήσει ο Sakis, η υστερία θα επιστρέψει. Αν όμως δεν πάρει την πρωτιά, το ενδιαφέρον θα ατονήσει. Σκεφτείτε, επίσης, ποιος μένει να μας εκπροσωπήσει τις επόμενες χρονιές. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλοί «Ρουβάδες» και «Παπαρίζου». Μπορεί σήμερα τα προγνωστικά στα γραφεία στοιχημάτων να δίνουν και να παίρνουν, καθώς οι Ελληνες βρήκαν έναν ακόμα τρόπο να τζογάρουν, αλλά αρκούν ελάχιστα χρόνια χαμηλής κατάταξης των ελληνικών συμμετοχών για να πέσει και πάλι σε παρακμή η σχέση μας με τη Γιουροβίζιον.

Βιογραφικό

- Γεννήθηκε στις 5/1/1972 στην Κέρκυρα.

- Εκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1991. Την ίδια χρονιά κέρδισε την πρώτη θέση στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης. Ενα αστέρι γεννήθηκε.

- Θεωρείται κορυφαίος performer επί σκηνής, με το κοινό να παραληρεί στις εμφανίσεις του.

- Το 1997 έδωσε συναυλία με τον Τούρκο ποπ σταρ Μπουράκ Κουτ στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου και του απονεμήθηκε το βραβείο «Ιπεκτσί», για την κατανόηση και τη συνεργασία.


e-tipos.gr

No comments:

Post a Comment