17 May 2004

Ιδού οι... τρίτοι σ' όλη την Ευρώπη

«Πιένες» για τη ΝΕΤ, που έφτασαν να την παρακολουθούν και 4 εκατομμύρια

«Κούνησε» την Πόλη, αλλά τελικά δεν κατάφερε να την «πάρει». Ο Σάκης Ρουβάς κέρδισε τις εντυπώσεις με το «Shake it» και η Ελλάδα με 252 βαθμούς βρέθηκε στην τρίτη θέση του 49ου Διαγωνισμού Τραγουδιού Eurovision, με πρώτη την Ουκρανία («Wild Dances», 280) και δεύτερη τη Σερβία-Μαυροβούνιο («Lane Moje», 263).

Ο Σάκης Ρουβάς ταρακούνησε την Ευρώπη. Τον ψήφισαν όλοι, όχι όμως τόσο φανατικά...Η ΝΕΤ, πάντως, πέτυχε ρεκόρ τηλεθέασης με την τρίωρη μετάδοση από το κατάμεστο (9.000 θέσεων) στάδιο «Abdi Ipekci Arena» της Κωνσταντινούπολης, καθώς περίπου ένας στους δύο Ελληνες έβλεπαν Eurovision.

Το τηλεμερίδιο της ΝΕΤ, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία που έδωσε, έφτασε κάποια στιγμή ακόμα και το 86,7% με τηλεθέαση 37,5%, κάτι που σημαίνει ότι μπροστά στις μικρές τους οθόνες καθηλώθηκαν περίπου 3.500.000 τηλεθεατές, ενώ έστω για ένα λεπτό τη Eurovision παρακολούθησαν σχεδόν 4.200.000 άτομα! Οι υπεύθυνοι της δημόσιας τηλεόρασης ήθελαν να διοργανώσουν τον επόμενο διαγωνισμό Eurovision καθώς συμπληρώνονται 50 χρόνια, αλλά ο στόχος δεν επετεύχθη. Η δημόσια τηλεόραση της Τουρκίας έστησε ένα άρτιο φαντασμαγορικό σόου, δείχνοντας βέβαια και μια... μεγαλομανία που συνήθως έχουμε κι εμείς σε ό,τι διοργανώνουμε.


Ηταν ίσως η μοναδική φορά που υπήρξε ομοψυχία για τη συμμετοχή μας, με το τελικό αποτέλεσμα να αφήνει μια «πικρή γεύση», καθώς η πλειονότητα των Ελλήνων πίστευε ότι ο Σάκης άξιζε την κορυφή. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Σαββατόβραδο (μετά τις 22.00) οι δρόμοι της Αθήνας ήταν σχεδόν έρημοι. Εκτός από τα σπίτια, μπαράκια και εστιατόρια είχαν συντονίσει τις τηλεοράσεις τους στη μετάδοση της Eurovision, γι' αυτό άλλωστε και η τηλεθέαση έφτασε σε τέτοια ύψη. Τα περισσότερα κλαμπ γέμισαν μετά το τέλος του διαγωνισμού και μόλις ακουγόταν το «Shake it» άρχιζε το ... πανηγύρι, ενώ ορισμένοι ντι τζέι έπαιζαν και το «Ολα καλά» δίνοντας την αίσθηση που επικρατούσε στην πλειονότητα των Ελλήνων.

Ο Σάκης απέδειξε τον απόλυτο επαγγελματισμό του με το «Shake it» σε σύνθεση Νίκου Τερζή, στίχους Νεκτάριου Τυράκη, χορογραφία Φωκά Ευαγγελινού κι έχοντας στα φωνητικά τούς Απόστολο Ψυχράμη, Γιάννα Φαφαλιού και Αντώνη Δόμινο (από το Eurostar). Λαμπερός, με ρυθμό, συγχρονισμό και άνεση στη σκηνή του «Abdi Ipekci Arena», ισοφάρισε την τρίτη θέση των «Αντίκ» (2001). Μόνο που αυτή τη φορά συμμετείχαν και ψήφιζαν 36 και όχι 24 χώρες όπως τις άλλες χρονιές. Η ελληνική συμμετοχή για πρώτη φορά πήρε πέντε δωδεκάρια (Αλβανία, Κύπρος, Αγγλία, Μάλτα και Ρουμανία) και τέσσερα δεκάρια (Ισραήλ, Λιθουανία, Μονακό και Τουρκία). Τους λιγότερους βαθμούς μάς έδωσαν Αυστρία και Νορβηγία (δύο), Δανία (τρεις), Ελβετία και Σουηδία (τέσσερις), ενώ δεν υπήρξε χώρα που να μη μας ψηφίσει.

Για άλλη μια φορά βέβαια οι... γείτονες αλληλοψηφίστηκαν κι εμείς μειονεκτούμε σε αυτό, καθώς άμεση προσέγγιση έχουμε ουσιαστικά μόνο με την Κύπρο, οπότε «παιχνίδι» έκαναν οι βόρειες χώρες. Ας μην γκρινιάζουμε όμως, καθώς «αδικημένες» πρέπει να αισθάνονται και η Κύπρος, η Τουρκία και φυσικά η Σερβία-Μαυροβούνιο. Οι τελευταίοι, μάλιστα, με το τραγούδι τους απέδειξαν ότι μια σύνθεση που κρατά τις παραδοσιακές μουσικές φόρμες, ατόφιο έθνικ, ένας καλός ερμηνευτής και μια προσεγμένη εμφάνιση μπορούν να κάνουν τη διαφορά (δεν είναι ανάγκη, δηλαδή, όλα τα τραγούδια να είναι... πανομοιότυπα). Οι Σέρβοι βρέθηκαν στη δεύτερη θέση και θα μπορούσαν να ανεβούν ακόμα ένα σκαλοπάτι πιο ψηλά. Εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε και η Κύπρος, με τη 16χρονη Λίζα Αντρέας («Stronger every minute») να συγκεντρώνει 170 βαθμούς και να παίρνει την πέμπτη θέση (ισοβάθμισε με τη Σουηδία), ενώ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Τουρκία παρουσίασε ένα αξιοπρόσεκτο (χορευτικό) κομμάτι («For real») και βρέθηκε στην τέταρτη θέση με 195 βαθμούς. Δεν είναι λίγοι, βέβαια, εκείνοι που υποστηρίζουν ότι στο «παιχνίδι» της ψηφοφορίας (με televoting και sms) σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι μετανάστες.

Ο Σάκης Ρουβάς με την υπόλοιπη ελληνική αποστολή επέστρεψε χθες το βράδυ από την Κωνσταντινούπολη και σήμερα (20.00) αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο της Αθήνας για όσα συνέβησαν στη γειτονική χώρα. Ραντεβού λοιπόν του χρόνου στο Κίεβο...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

No comments:

Post a Comment